Az ablaktisztítás nem tartozik a legkedveltebb házimunkák közé (már ha van egyáltalán ilyen). Abban adhatunk tanácsot, hogy milyen eszközökkel, tisztítószerekkel állj neki a munkának, hogy a végeredmény egy makulátlan ablak legyen.

1. Hányszor kellene egy évben megtiszítatnunk ablakinkat?

A legjobb az ablaktisztítás terén, ha évente legalább kétszer nekiállunk az ablakpucolási procedúrának. A legtöbb háztartásban ez a két időpont a húsvét és a karácsony közelébe esik.

Ha ennél kevesebbszer tisztítjuk meg ablakainkat, az rossz, ha többször, az nem árthat. Utóbbira akkor lehet szükség, ha az ablak utcafrontra néz az első vagy második emeletről. Ilyenkor a porosodás ugyanis erőteljesebben érinti az ablakokat.

Vannak persze foltok, amelyektől érdemes azonnal megszabadulni egy gyors törléssel. Ilyen a gyerekek tenyérlenyomata, a rovarok hagyta pacák.

2. Ablaktisztítás: Hogyan is csináljuk?

Az ablaktisztítás 5 lépése:

1) Ha nagyon koszos az ablak, akkor mártsunk tiszta meleg vízbe szivacsot vagy rongyot, és azzal töröljük át az üveget. Ezt adott esetben többször is megismételhetjük (koszmennyiségtől függően).


2) Ha már megszabadultunk a vastag kosztól, akkor vessük be az ablaktisztítót. Szórófejes ablakpucolóval a legkönnyebb dolgozni.

3) A szórófej segítségével egyenletesen felvisszük a tisztítószert az üvegre, majd törlőkendővel eltávolítjuk a szennyeződéseket.

4) Végül tiszta ronggyal foltmentesre töröljük az ablakot.

5) Ne feledkezzünk meg az ablakpárkányról, illetve az ablakkeretről sem. A műanyag keretet vízzel is lemoshatjuk, a fa kereteket pedig célszerűbb száraz ronggyal áttörölni!

3. Ne használjunk újságpapírt!

Az újságpapír nem a leghatékonyabb eszköz az ablakpucoláshoz. A rajta lévő festékanyagok ugyanis vízzel érintkezve feloldódhatnak, és rákerülhetnek az üvegre. Ráadásul a nedves papírból apró darabkák szakadhatnak le, amelyek később rászáradhatnak az ablakra.

Ugyanez a gond a papírtörlővel is. Illetve az, hogy nem a legkörnyezettudatosabb ablaktisztítási eszköz.

Használjunk helyette inkább mikroszálas törlőkendőt, vagy olyan rongydarabot, már nem használt ruhadarabot, ami nem szöszöl!

+ 1 Ablaktisztítás ecettel!

A régi iskola. Nagyanyáink ősi fegyvere az ecet. Az üvegre száradt legmakacsabb piszkot, foltokat is könnyedén eltünteti. Ellenben orrfacsaró, kellemetlen szaggal jár.

Az ecet nagy előnye még, hogy fertőtlenít is, bár ez az ablaktisztításnál rendszerint nem szükséges, hisz az üveg felületeken keletkező poros szennyeződés az „ártatlan kosz” kategóriába tartozik. Viszonylag ritka ugyanis, hogy olyan „baktérium-melegágy” típusú kosz kerüljön az ablakra, mint a WC vagy konyhai szennyeződések esetén.

Ha úgy ítéljük meg, hogy mégis ecetre van szükségünk, akkor egy szórófejes flakonba a víz mellé öntsünk kb. ½ dl ecetet, s azzal dolgozzunk.

Amennyiben még több hírt és információt szeretnének kapni, keressék fel közösségi oldalainkat is, ahol igyekszünk tippekkel is segíteni Önöket!

Vélemény, hozzászólás?