INFORMÁCIÓK

Megye

Veszprém megye. Balaton északi part.

NÉPESSÉG

1369 fő

TERÜLET

27,33 km2

Elhelyezkedés

Tihany község, Veszprém megyében található, a balatonfüredi járásban. Országunk egyik legszebb fekvésű települése, a Balatonba nyúló Tihanyi-félszigeten.

Tihany közúton észak felől, a Balaton északi partján vezető 71-es főút felől érhető el. Dél felől Szántódról komppal közelíthető meg.

Vasúti kapcsolata nincs (bár régebben az aszófői vasútállomás neve Aszófő-Tihany vasútállomás volt), autóbusszal Balatonfüred felől érhető el.

Nevezetességek

Apátság:

Tihany legjelentősebb épületegyüttese a dombtetőn álló tihanyi apátság. A ma látható, 1752-ben felépült barokk stílusú kéttornyú templom a település jelképévé vált.

Tihanyi piac:

A Tihanyi PIAC placc több, mint piac, közösségi találkozóhely, hangulatos, modern korzó. A Tihanyi PIAC placcon minden szombat és vasárnap délelőtt pezseg az élet, helyi és környékbeli árusok kínálgatják finomabbnál finomabb portékájukat. Almás lepény, füstölt kolbász, házi kenyér, kürtős kalács, borok, sajtok – minden ami szemnek szájnak ingere. Az árusokon kívül alkalmi fellépőkkel, művészekkel, változatos programokkal várják az érdeklődőket, a régi korok hangulatában piacozni vágyókat!

Levendula:

A levendula fontos és kiemelt szerepet játszott Tihany történetében, mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának. Ezen hagyományok az elmúlt évtizedek során egyre kisebb hangsúlyt kaptak, az utóbbi években azonban történtek törekvések a helyi levendulával kapcsolatos szokások felelevenítésére és minél szélesebb körben való megismertetésére.

Célja a levendulával kapcsolatos ismeretterjesztés, természetesen szórakoztató formában, mely lehetőséget nyújt a helyi amatőr művészeti csoportok fellépésének is, ugyanakkor fontos szerepet játszik a rendezvényen a népművészei kirakodóvásár, kézműves játszóház, ahol elsősorban a levendula feldolgozásának különböző módjait ismerhetik meg a fiatalabbak és idősebbek.

Vélemény, hozzászólás?