Társasház állapota

Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés és adott esetben akár eladatlanná tevő tényező, a társasház állapota. Sajnos sok tulajdonosnak csak az számít, hogy a lakásuk szépen és igényesen legyen felújítva, de a lakást keresőket a Társasház állapota is érdekli.

Társasház elhelyezkedése

Egy lakás árának meghatározásakor figyelembe kell venni, hogy milyen a környék tömegközlekedése, van-e metró vagy villamos vonal a közelben, mennyit kell gyalogolni ahhoz, hogy egy megállóból eljussunk az adott ingatlanba. A metróvonallal érintett városrészekben például jellemző, hogy minél távolabb található a metrómegállótól egy ingatlan, annál alacsonyabb az értéke. Ezzel áll összefüggésben az is, hogy ha az adott ingatlan egy nagy-forgalmú főútvonal mentén vagy akár csak annak közvetlen közelében található, az meghatározó mértékben csökkenti az eladási árat.

Lakóközösség

Egy koszos és rendezetlen lépcsőház vagy folyosó gyorsan elrettentheti a komolyabb vevőket is.  A szomszédokról levont negatív következtetések szintén negatívan befolyásolják a lakás értékét.

Lakás elhelyezkedése a Társasházban

A vevők a legtöbb esetben kerülik a földszinti lakásokat, mivel többnyire hidegek, sötétek, zajosak és penészedésre, vizesedésre is hajlamosak.  Sok esetben itt jár el a legtöbb ember mivel így tudják megközelíteni saját ingatlanjukat.  Egyebek mellett ugyanakkor sokan a legfelső, záró szinteket tartják nem kívánatosnak, mert attól félnek, hogy ezek túl melegek lehetnek a nyári hónapokban, és a szigeteléssel is problémák adódhatnak. Ráadásul, ha nincs lift, vagy épp elromlik, akkor gond van a lakás megközelítésével. Meg kell még említeni a szélső lakásokat is mivel az oldalfalak jobban ki vannak téve az időjárás viszontagságainak.

Vélemény, hozzászólás?