Elérkezett a tavaszi nagytakarítás ideje, ami sajnos sok időt, kitartást és rengeteg munkát igényel. Most megmutatjuk, mi az a tíz dolog, ami megkönnyítheti az ezzel járó feladatok elvégzését.

  1. Készíts “haditervet”. Csak úgy egyik pillanatról a másikra kár nekiesni a lakásnak, mert azt fogod érezni, hogy soha nincs vége a munkának. Miután végeztél egy-egy feladattal, jó érzés lesz kipipálni a pontokat!
  2. Keress magadnak társat a takarításhoz. Nagyon unalmas egyedül takarítani, és sokkal jobban megy a munka biztatás, bátorítás mellett. Ha végképp nem találsz senkit, keress valami jó zenét, hogy egy picit élvezetesebb legyen a munka!
  3. Fentről lefelé takaríts. Mivel a por lefelé száll, ezért érdemes először a felső polcokat, karnisokat, szekrények tetejét letörölgetni, és aztán haladni lefelé. Így a takarítás végére az egész lakás garantáltan pormentes lehet!
  4. Ne feledkezz meg a függönyökről. Bár látszólag tisztának tűnhetnek, a függönyökben valójában nagyon sok por bújik meg, ezért semmiképpen nem szabad kihagyni őket a takarításból. Mosás után, miután készen vagyunk a takarítással, csak fel kell őket lógatni vizesen. Fantasztikus illat lesz a szobában!
  5. Szánj időt a könyvekre is. Egy évben egyszer nagytakarítás alkalmával érdemes leszedegetni a könyveket a polcról, és a teraszon, kertben, vagy erkélyen összecsapkodni őket. Nem is gondolnád, mennyi portól szabadulhatsz meg így!
  6. Forgasd fel a konyhát. Talán a konyhában lesz a legtöbb dolgod a takarítással, hiszen ilyenkor érdemes leengedni a hűtőt, kitörölgetni, kipakolni a konyhaszekrényt, elhúzni a fal mellől a mozgatható polcokat, és a sütő kitakarítása is bőven adhat feladatot. Ne add fel, egyszer ezzel is végzel majd!
  7. Ess neki az ablakoknak. Akárcsak a függönyök, az ablakok is rettentő könnyen porosodnak. Sokszor csak akkor látod igazán, hogy mekkora porrétegtől szabadultál meg ablakpucolás után, amikor meglátod a koszos vizet a vödörben. Hát nem jobb érzés, ha túl vagy rajta?
  8. Szedd össze az apró tárgyakat! Keress egy nagy kosarat, és gyűjtsd össze az apróságaidat. Ha lehet, egyszerűen zuhanyozd le őket, ha kényesebb anyagból vannak, törölgesd át őket vizes ronggyal. Ne hagyd, hogy álljon rajtuk a por!
  9. Fejezd be a munkát a padlón. Ne hagyd ki a legeldugottabb sarkokat sem. Tisztíttasd ki a szőnyegeket, és alaposan mosd fel a lakás minden pontját, hogy a maradék por is eltűnjön. Ne feledkezz meg a rengeteg kábelről sem az elektromos kütyüknél!
  10. Fényesítsd ki a fürdőszobát. A nagytakarítás közben rengetegszer járunk a fürdőszobában, ezért érdemes ezt a helyiséget a végére hagyni. Megfelelő vízkőoldóval és súrolószerekkel megkönnyíthetjük a munkát, és a nap végén kellemesen lazíthatunk egy kád forró vízben!

Vélemény, hozzászólás?